Her yıl Aralık ayının son haftasında çoğunlukla birçok evde tatlı bir telaş olmaktadır. Eski yılı uğurlamak ve yeni yılı karşılamak için yapılan hazırlıklara yılbaşı kutlamaları denilmektedir. Yeni yılın umutla ve huzurla gelmesi için dileklerde bulunulur, keyifli sofralar etrafında eş dostlarla toplanılır. Böyle neşeli ve keyifli gecelerin en zarif detayları da evleri süsleyen çiçeklerdir.
Kokina çiçeği de yılbaşı gecesi evinizi dekore etmek için fikir olarak kullanabileceğiniz çiçeklerdendir. Kokina çiçeği, sadece bir süs bitkisi olarak değil aynı zamanda umut ve beklenti sembolü olarak da anılmaktadır. Gelin hep birlikte Kokina çiçeğini daha yakından tanıyalım!
- Kokina bitkisinin anavatanı güney Avrupa olup İran ve Akdeniz bölgeleri civarında yetişmektedir.
- Türkiye sınırları içerisinde de İstanbul’da ormanlarda yetişmektedir.
- Kokina çiçeğinin isim kökeni Yunancada kırmızı anlamına gelen kokino sözcüğünden gelmektedir.
- Kokina çiçeği, halk dilinde tavşan memesi olarak bilinmektedir.
- Kırmızı ve yeşilin albenisi olan kokina, iki farklı bitkinin birleşmesiyle kombinasyon oluşturmaktadır. Kırmızı renkli çiçeklerine “silcan” denir.
- Kokina çiçeği, bir bütün olarak dursa da kokinanın meyvesi ve dalları farklı bitkilerdir.
- Kokina çiçeği, yeni yıl yaklaşınca yeşil kokina yaprakları arasına silcan adı verilen kırmızı meyvelerin iple bağlanarak birleştirilmesiyle oluşturulmaktadır.
- Kokina çiçeği, ağırlıklı olarak Roman aileler tarafından hazırlanmakta olup eski İstanbul Rum’ların yeni yıl süslemesi için evlerinde kullandıkları bir süs bitkisi olmuştur.
- Kokina çiçeği hakkında çeşitli efsane bulunmaktadır. Kokina çiçeğinin şans ve mutluluk getireceğine inanılmaktadır. Bir başka efsaneye göre de eğer kokina çiçeğiniz bir sonraki yıla kadar evde bozulmadan durursa yeni bir ev alacağınıza işaret etmektedir.
- Kokina çiçeği, vazoda süs bitkisi olarak kullanıldığı gibi saksıda canlı süs bitkisi olarak da kullanılır. Kokina çiçeğinin saksıda uzun süre canlı kalabilmesi için ılıman bir atmosferde bakılması gerekmektedir.
Kokina Çiçeği Nerede Yetişir?
- Koka çiçeğinin elde edildiği kakao ağacı, genellikle sahil kıyı şeridinde yetişmektedir.
- Kokina çiçeği anavatanı güney Avrupadır fakat zamanla ülkemizde de yetişmeye başlamıştır.
- Ülkemizde özellikle Ağustos ayından Aralık ayının sonuna kadar Karadeniz, Marmara, Akdeniz kıyılarında yetişmektedir.
- Kokina çiçeği, İran’dan Portekize kadar dünyanın farklı yerlerinde kendine ait yaşam alanı oluşturmuştur.
Kokina Çiçeği Faydaları
Kokina çiçeğini sadece güzel görüntüsü için ev dekorasyonlarında kullananlar olduğu gibi tıbbi olarak kullananlarda vardır.Kokina çiçeğinin tavşan memesi olarak bilinen yeşil kısımları, bitkisel tedavilerde kullanılmaktadır. Akdeniz ikliminde yetişen bu bitki, Antalya ve Antakya gibi yörelerde yaygın olarak bilinmektedir ve aktarlarda kurutulmuş olarak bulmak mümkündür. Kokina çiçeğinin tıbbi olarak faydaları şunlardır;
- İdrar söktürücüdür.
- Böbrek taşı düşürücüdür.
- İştah açıcı ve ateş düşürücüdür.
- Kalp ve damar hastalıklarına faydalıdır.
- Basur için tedavi edici özelliği vardır.
- Ödem atmayı kolaylaştırmaktadır.
- Mikrop öldürücü etkisi vardır.
- Eklem ağrılarını giderme özelliği vardır.
Kokina çiçeğini bitkisel tedavilerde uygulamadan önce mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuzun önerisi dışında uygulamada bulunmamanız gerekmektedir.
Kokina Çiçeğinin Zararı Var Mıdır?
Kokina çiçeğinin silcan adı verilen kırmızı meyvelerinin evcil hayvanlar için tehlikeli ve zehir etkisi oluşturabileceği söylenmektedir. Evinizde küçük çocuklarınız veya evcil hayvanınız varsa kokina çiçeğini onlardan uzak tutmanız gerekmektedir. Aksi takdirde mide bulantısından kusmaya ve daha ciddi sonuçlara varan zararla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kokina Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Kokina çiçeği, tek bir bitki olmadığından ve silcan adı verilen kısmı iğne iplikle dikildiğinden bozulmaya elverişli yapıya sahiptir. Kokina çiçeğinin bu durumuna rağmen sincan adı verilen meyveleri birçok koşula kolayca adapte olduğu için 1 yıla yakın neredeyse rengini ilk günkü gibi korumaktadır. Kokina çiçeğini uzun süre dayanıklı kalabilmesi için hem çok soğuk hem de çok sıcak ortamdan uzak tutularak yetiştirilmesi gerekir.
Kokina çiçeğini, radyatör gibi sıcak ortamlarda ve kışın balkonda bekletmezseniz uzun süre renginin canlı olmasını sağlayabilirsiniz. Kokina çiçeğinin yapraklarının solmaması için de çiçeği aldıktan sonra 1 ay boyunca, haftada 1 kere çiçeğin sap kısımlarını 1 gün suda bekletebilirsiniz.
Kokina çiçeğinin bakımında su ihtiyacını karşılamak için bitkinin kök kısmından su verilmektedir. Haftada 2 kez sulanarak kokina çiçeğinin canlılığı korunmuş olmaktadır.
Kokina Çiçeği Fiyatları Ne Kadardır?
Yılbaşı gecesi tatlı bir telaşla yapılan hazırlıklar arasında kokina çiçeği de yer almaktadır. Kokina çiçeği, yılın son dakikalarına kadar sokaklarda, köşe başlarında, pazarlarda satılmaktadır. Kokina çiçeği salkım halinde satılmaktadır ve çiçeğin fiyatı illere göre değişebilmektedir.
Kokina Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
-
Kokina Ne İşe Yarar?
Kokina çiçeği halk arasında tavşan memesi olarak bilinmektedir ve Anadolu'nun bazı yörelerinde idrar söktürücü, böbrek taşı düşürücü olarak kullanılmaktadır.
-
Kokina Çiçeği Şans Getirir mi?
Kokina çiçeğinin şans getirdiğine dair kesin kanıt olmasa da bu bitkinin şans getirdiğine inanılmaktadır.
-
Kokinalar Ne Zaman Çıkar?
Kokina çiçekleri hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde yılbaşı zamanı tezgahları dolduran bir bitkidir.
-
Kokina Çiçeği Efsanesi Nedir?
Kokina çiçeği, yeni yılda alındığında bir sonraki yılbaşına kadar rengi bozulmadan, evde aynı şekilde kalıyorsa yeni bir ev alınacağına inanılmaktadır.
-
Kokina Çiçeği Satın Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kokina çiçeği satın alırken;
- Çiçekteki meyveler taze olmalıdır
- Dallarının kurumamış olması gerekir
- Yılbaşı için alınacak ise Aralık ayı içinde alınmasına dikkat edilmeli
- Çiçeğin alınacağı yer güvenli olmalıdır
-
Kokina Çiçeği Nasıl Muhafaza Edilir?
Kokina çiçeği demet olarak kesildiğinden uzun süre dayanıklı olması için tekrardan suya koyma işlemi yapılmalıdır. Kokina çiçeğinin kök kısmından haftada en fazla 2 kez sulama işlemi yapılmalıdır. Eğer bitkiyi kurutulmuş formda korumak isterseniz, güneş ve rüzgar alan bir ortamda bir hafta boyunca bekletebilirsiniz.
-
Kokina Çiçeği Alınırken Yapay mı Yoksa Canlı mı Alınmalıdır?
Kokina çiçeğinin hem doğal hem de yapay hali bulunmaktadır. Hangi formda alınacağı konusu kişiye göre değişiklik göstermektedir. Canlı formu bakım gerektirdiğinden çiçek bakımı ile uğraşmak istemeyenler Kokina çiçeğinin yapay formunu tercih edebilirler.